Blog

Op deze blog delen onze medewerkers en professionals uit ons netwerk hun kennis, ideeën, meningen en inspiratie die interessant en relevant zijn voor wie bezig is met veranderingen in organisaties, teams en individueel.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een voorbeeld uit de praktijk

 ‘Waarderend veranderen’

 Dit interview is binnen de organisatie gebruikt om ruchtbaarheid te geven aan een succesvolle verandering die via de ‘Waarderende methode’ heeft plaatsgevonden.

 

Jullie zijn vorig jaar gestart met een verandertraject met Meerkat, een bureau dat gespecialiseerd is in organisatieontwikkeling op de ‘Waarderende manier’. Wat was de aanleiding hiervoor?

De wereld verandert. Ook binnen ons bedrijf wordt van je verwacht dat je je blijft ontwikkelen en dat medewerkers deelgenoot worden van de ontwikkeling van de organisatie. Daarnaast zien we dat het werk op bepaalde gebieden terugloopt of wijzigt. Ik heb daarom aan mijn team voorgelegd: ik wil graag samen met jullie de blik op de toekomst richten en dit verandertraject ingaan.

Het is heel belangrijk dat mensen zich geen slachtoffer voelen van veranderingen, maar dat je iedereen meeneemt. Daarvoor moeten mensen zich durven open te stellen en uit hun comfort zone komen. Om dat te bekrachtigen heeft iedereen bij aanvang ook letterlijk zijn of haar handtekening gezet onder dit plan. Het is dus niet zomaar iets, maar echt een commitment.

Laten we meteen een blik op die toekomst werpen. Het is 2020. Waar staat de afdeling binnen de sector en binnen het bedrijf?

Wij hebben als afdeling natuurlijk een droom. Die droom is dat wij zowel binnen als buiten de sector, en ook buiten het bedrijf naar klanten toe, diensten kunnen aanbieden. Daarvoor willen wij de nieuwste technologieën gebruiken. Wat belangrijk is: hoe denk je van toegevoegde waarde te kunnen zijn? Wat is je added value? Naast de reguliere processen betekent dat ook het ondersteunen van andere afdelingen en sectoren.

Je noemde het woord droom. Hoe is die droom bij medewerkers gaan leven?

Onder begeleiding van het bureau Meerkat zijn we aan de slag gegaan volgens de methode van het Waarderend Veranderen: maak elkaar deelgenoot van je droom, visie, kracht, talent en succes. Zo creëer je draagvlak bij elkaar. Kort gezegd: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Eén van de eerste vragen was: ‘Wat was voor jou het grootste succes of de meest positieve verandering binnen ons bedrijf?’, ‘Wat was jouw aandeel en wat deed dat met jou?’ Dan kom je altijd uit op momenten van trots. Je ziet je collega’s dan letterlijk opstaan en groeien als ze daarover vertellen.

Een belangrijk onderdeel van dit verandertraject is het aangaan van het gesprek. Met elkaar, maar ook met je stakeholders, je belanghebbenden. Hoe kijken zij tegen je afdeling aan? We hebben daarom 15 interviews gehouden met mensen binnen het bedrijf, onder andere collega’s van Klantcontacten, Distributie, stafafdelingen en onze directeur. Hieruit kwam de aanmoediging naar voren om onze vleugels breder uit te slaan dan we tot nu toe misschien hebben gedaan. Om ons te richten op de doelen die net voorbij zijn gekomen. In die zin waren de interviews ook een bevestiging dat we met z’n allen op de goede weg zitten.

Wij hebben een slogan: ‘Onderscheidend zijn door te vernieuwen’. Als wij veel moeite moeten gaan steken in het verbeteren van de huidige processen van een 8 naar een 8,1 dan zeg ik: ‘Doe maar niet’. Laten we ons vooral focussen op de nieuwe wereld en de mogelijkheden daarin voor ons, voor onze organisatie en voor de klant.

Dank je!

Laat een reactie achter

*Verplichte velden Vul de verplichte velden in

*

*