Blog

Op deze blog delen onze medewerkers en professionals uit ons netwerk hun kennis, ideeën, meningen en inspiratie die interessant en relevant zijn voor wie bezig is met veranderingen in organisaties, teams en individueel.

Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Meerkat wenst iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2020!

Samenwerken met inwoners binnen de Omgevingswet? Een sprookje?

Samenwerken met inwoners binnen de Omgevingswet? Een sprookje?
Samenwerken met inwoners onder de Omgevingswet: een sprookje?

 

Donderdagochtend 28 november onthullen wij in het Efteling Hotel het grote geheim over werken met de Omgevingswet! Onze veelzijdige adviseurs en het Volk van Laaf hebben de krachten gebundeld en geven een langverwacht antwoord…

 

Speel jij straks een rol bij de invoering van de Omgevingswet of wil je er meer van weten? Hoe kom je samen met collega’s tot een succesvolle en duurzame implementatie van de Omgevingswet? Zou het Volk van Laaf ons iets kunnen leren over de Omgevingswet en participatie?

 

Op 28 november 2019 bundelen Ruimtemeesters, Meerkat en Mijnbuurtje de krachten. Met het combineren van onze diverse expertises geven we antwoord op de vragen:

Lees meer

“Niet alleen maar een roze bril”

“Niet alleen maar een roze bril”

Het grote misverstand uit de waarderende benadering: “Niet alleen maar een roze bril”

Wij krijgen weleens te horen dat mensen niet voor de waarderende methode kiezen, omdat deze niet kritisch genoeg zou zijn, te positief is of de pijnpunten niet genoeg bloot zou leggen. En eerlijk is eerlijk, soms gaan er dingen niet goed en is scherpe kritiek noodzakelijk en zinvol.

Positiviteit
In de basis lijkt de waarderende benadering niet kritisch; de waarderende methode kijkt namelijk met name naar wat wel werkt en naar waar de kracht van iemand zit. Dat noemen we het positivistische aspect. Waarom dat erg welkom is, heb ik in mijn vorige blog beschreven (‘Waarom waarderend werken noodzaak is’).
In die zin moet het ‘positivistische aspect’ ook een soort van balans geven in het doorgeslagen veld van negativiteit en het voortdurend kijken naar wat er niét is.

Generativiteit
Goed. Maar er staat nog een begrip boven “Positiviteit” en dat is “Generativiteit”.
Generativiteit wil zeggen: “geeft energie, levert geïnspireerde plannen op”!
Meestal leidt het één tot het ander. Als mensen verhalen delen over wat goed gaat, maakt dat veel energie los die je kunt gebruiken als springplank voor het uitvoeren van plannen. Maar soms werkt dat niet, is er meer nodig.

Afgelopen jaar waren een collega en ik aan het werk bij een grote organisatie van 1400 medewerkers. Wij hadden bijeenkomsten met de 40 leidinggevenden die rondom een thema met elkaar in gesprek wilden. En inderdaad, de waarderende vragen leidden tot interessante generatieve gesprekken. Echter, er werden ook zaken waar mensen ontevreden over waren niet benoemd en later bleek al heel lang niet benoemd. In het begin werd deze onbenoembare aangeduid als “de olifant” waar iedereen van wist, maar niemand over praatte. Dat niét benoemen van gedoe, dat mensen dagelijks ervaarden, kostte enorm veel energie.

De roze bril moest af
Daar sta je dan met je waarderende benadering, denk je dan. Echter, de waarderende benadering ontkent niet het gedoe in een organisatie. Integendeel, het zoekt juist met name naar dát wat energie genereert. En daarvoor moest in deze situatie juist over ‘De Olifant’ gesproken worden. Deze organisatie was doorgeschoten in alles met de mantel der liefde te bedekken. De roze bril moest af.

Waarderend blijven bij kritiek
De generatieve kant van de waarderende benadering is daarbij dus belangrijker dan dat we alleen het positieve willen benadrukken. Andere brillen dan de roze, zijn essentieel. Zaak is wel dat je zo’n kritisch gesprek waarderend kunt blijven voeren en daar hebben veel mensen moeite mee. Er worden al snel oordelen geveld en schuldigen gezocht.

In ons werk met een andere klant hebben we afgelopen maand een gespreksmodel ontwikkeld dat alle kanten belicht maar uiteindelijk een waarderend, respectvol gesprek op gang brengt. De bron kan daarbij ook een scherp punt van kritiek zijn.

In mijn volgende blog zal ik dit model uit de doeken doen.

Meerkat Meeting: Waarderend Veranderen

Vorige week woensdag vond op onze nieuwe locatie op Strijp-S de eerste succesvolle Meerkat Meeting van het jaar plaats. Met vraagstukken als ‘wat wordt er mogelijk als jouw organisatie zich focust op kracht?’ en ‘door welke verhalen word jij geïnspireerd en rondom welk thema zou je graag aanstekelijke verhalen horen binnen jouw organisatie?’, was het thema van deze meeting Waarderend Veranderen.
Lees meer

Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens

 

Het nieuwe jaar is al weer begonnen en wij willen iedereen dan ook een gelukkig, gezond en succesvol 2017 toewensen. Wij bedanken onze opdrachtgevers voor het vertrouwen en de aangename samenwerking. En natuurlijk staan we ook dit jaar weer klaar voor alle vragen en opdrachten.

Voor Meerkat gaat er in 2017 veel veranderen. Wij werken hard aan onze groei en er gaan dit jaar weer mooie dingen plaatsvinden.

Nieuw Adres
We gaan verhuizen! Per 1 maart betrekken wij ons nieuwe kantoor op Strijp S in Eindhoven. Nieuw adres, nieuw telefoonnummer en natuurlijk weer heel veel nieuwe plannen! Wil je eens komen kijken naar onze nieuwe onderkomen? Dat kan altijd of bezoek onze nieuwe Meerkat Meeting op 15 maart. Je bent van harte welkom!

Met vriendelijke groeten,
Peter, Niels, Rob, Marcel en Loes

Ons adres en telefoonnummer per 1 maart 2017
Meerkat B.V.
Videolab Strijp S
Torenallee 20
5617 BC Eindhoven
Telefoon: 040-3400101

Blaas het stof van je Birkman Map!

Blaas het stof van je Birkman Map!

 

‘Blaas het stof van je Birkman map en kom naar de BIRKMAN RECAP op dinsdag 22 november 2016’

Heb jij in het verleden de Birkman methode bij ons gedaan? Dan bieden wij jou een middag aan om je actuele vragen opnieuw vanuit dit unieke instrument te bekijken. De Birkman verliest zijn betekenis namelijk niet over tijd.
Een ervaren consultant zal je helpen bij de interpretatie en je zult met nieuwe inzichten weer huiswaarts keren.

Birkman Recap praktisch:

Datum: dinsdag 22 november 2016
Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: Bèta gebouw, High Tech Campus 9, Eindhoven
Parkeren: garage P0, tegenover het Bèta gebouw
Kosten: Een vrijwillige donatie aan een goed doel waar wij een warm hart aan toedragen (http://www.stichtingcapricorn.nl/)
Aanmelden graag via info@meerkat.eu

Hartelijke groet!

Rob van der Loo