Blog

Op deze blog delen onze medewerkers en professionals uit ons netwerk hun kennis, ideeën, meningen en inspiratie die interessant en relevant zijn voor wie bezig is met veranderingen in organisaties, teams en individueel.

NIEUWS: Rob Blomme hoogleraar op Nyenrode

NIEUWS: Rob Blomme hoogleraar op Nyenrode

Op 18 december om 15.30u vond de inauguratie plaats van Rob Blomme als hoogleraar Organizational Behaviour op Nyenrode Business Universiteit. Zijn inaugurale rede ging over “Patronen van Variëteit: de individuele gedragingen en gewoontes in de organisatiecontext”. Hoewel individuen sterk verschillen wordt deze diversiteit in een organisatie vaak tenietgedaan door angst die mensen hebben voor verlies van hun positie, status of inkomen. Zo nemen ze hun toevlucht tot collectieve patronen en gewoontes en vermijden ze risico’s.

Als tegenhanger van deze collectieve mangel haalt Rob in zijn reden filosoof Camus aan die volgens hem de kern van menselijkheid in zijn werk (De mens in opstand) verwoord: ‘Wat is een mens in opstand? Een mens die nee zegt. Maar ook al weigert hij, hij geeft niet op: het is ook een mens die ja zegt, vanaf zijn eerste impuls. Een slaaf die zijn hele leven orders heeft gekregen, vindt een heel bevel plotseling onaanvaardbaar…..Hij bevestigt de grens en tegelijkertijd alles wat hij aan deze zijde van de grens vermoedt en wil beschermen. Hij wijst er koppig op dat hij iets heeft dat ‘de moeite waard is om….’ dat vraagt dat er rekening mee wordt gehouden’ (Camus, 2000).

Hij hoopt met zijn onderzoek de zelfreflectie, de wijsheid en de hartstocht in ons allen te bevorderen zodat we binnen ons leven en binnen de organisatiecontext tot goede keuzes kunnen komen.

We zijn als Meerkatten trots op ‘onze’ professor en feliciteren hem met deze prachtige leerstoel!
Lees meer over zijn rede en zijn onderzoeksgebied.

Laat een reactie achter

*Verplichte velden Vul de verplichte velden in

*

*