Blog

Op deze blog delen onze medewerkers en professionals uit ons netwerk hun kennis, ideeën, meningen en inspiratie die interessant en relevant zijn voor wie bezig is met veranderingen in organisaties, teams en individueel.

Meerkatten in Zuid-Afrika

Meerkatten in Zuid-Afrika

Dat hadden wij mooi bedacht. Dit jaar bestaan we 10 jaar als Meerkat. Laten we dan met alle collega’s een week naar Zuid-Afrika gaan, het natuurlijk leefgebied van de Meerkat (Kalahari woestijn). Ook was er de World Conference Appreciative Inquiry (WAIC-2015) in Johannesburg dus we konden ook nog drie dagen met de nieuwste inzichten op het gebied van de waarderende benadering verwend worden. Daarnaast zouden we Capricorn, het goede doel dat we al jarenlang ondersteunen, kunnen bezoeken in Kaapstad. Alle lijnen kwamen samen.

De Conferentie in Johannesburg
Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat we een ongelofelijke week hebben gehad. De conferentie is zeer inspirerend geweest. We hebben kennis mogen maken met de grondleggers van Ai in de personen van David Cooperrider en Ron Fry. Dertig jaar zijn zij al bezig met deze methodiek. De notitie boekjes zijn vol geschreven! Drie dagen lang overdag kennis opslurpen, mensen ontmoeten en in de avond met elkaar uitwisselen wat we gehoord en gezien hadden en hoe dit van waarde kan zijn in ons werk.

Op zo’n avond waren we in een restaurant op een gegeven moment nog de enige blanken. Dit was aanleiding voor een stand up comedian om ons op een grappige manier te laten voelen wat het is om ‘apart’ te zijn. Wij hadden gelukkig onze eigen stand up comedian bij ons in de vorm van Niels Tekke. Bijzonder dat dit inmiddels kan, samen lachen om zo’n beladen onderwerp.

In Johannesburg hebben we ook het apartheidsmuseum en de wijk Soweto bezocht. Dit maakt indruk. Hier heeft nog niet zo lang geleden een complete revolutie plaatsgevonden. De verschillen in dit land zijn nog steeds extreem. Raar om mee te maken. Later zouden we nog meer horen over apartheid uit eerste hand.

Naar Kaapstad, Capricorn
Na drie dagen waren we helemaal vervuld van de warme ontmoetingen en de inhoudelijke bagage die we mee konden nemen. Kaapstad wachtte op ons en wel in de persoon van Chris Biegnaar en zijn zoon. Chris is degene die het project in de wijk Capricorn runt met zijn vrouw Bonnie. Hij zou ook onze reisleider zijn de komende dagen in Kaapstad en omgeving. We zouden beginnen met een bezoek aan het project en dat begon bij Chris en Bonnie thuis. Pap maken, de grote pannen naar de bus en dan naar de wijk Capricorn waar zo’n 200 kinderen elke ochtend gevoed worden voordat ze naar school gaan. Wij zijn hier stil van geworden. De ellende in de wijk is groot maar de enorme positieve kracht waarmee Chris en Bonnie dit doen straalt af van dit project. Het respect van de mensen voor Chris als hij met ons door de wijk loopt is ontroerend. Hij voedt de kinderen niet alleen met eten, hij is er, en dat maakt dat er mogelijkheden komen voor kinderen die er anders nooit zouden zijn. Schitterend! Onze commitment om hen te ondersteunen met wat wij kunnen doen is groot.

Natuurschoon, geschiedenis en wijn
Nu heeft Zuid Afrika veel te bieden voor de toerist. Wildparken, wijngebieden, indrukwekkende natuurschoon. Soms lijkt het net of dat je in Zuid Frankrijk bent tot het moment dat je oog in oog staat met een mannetjes baviaan of een struisvogel ziet lopen. Niet zomaar een boterhammetje eten langs de weg dus! Een bezoek aan de Tafelberg, Kaap de goede hoop is onvergetelijk. Naast dat dit prachtige natuur is, heeft het ook een historische waarde. Zeker voor ons Nederlanders.

In kaapstad zelf hebben we het museum District Six bezocht. Een museum ter nagedachtenis van de ontruiming en vernietiging van een gekleurde wijk (District Six). Een voorbeeld van de wrede apartheidspolitiek. Uit eerste hand hoorde we de verhalen van een ex-bewoner. Ook Chris heeft uitkijkend over een prachtig strand wel eens gezegd: ‘Hier mochten wij vroeger niet komen, dit was alleen voor de blanken?’. Er is veel gebeurd ten goede de laatste 25 jaar. De verzoening die heeft plaatsgevonden met voornaamste voortrekker Nelson Mandela is groots. Toch zijn de verschillen in dit land nog immens en de muren om de huizen nog te hoog.

Warmte en inspiratie
Als bedrijf dat staat voor ‘wezenlijke veranderingen’ en ‘ontplooiing van kracht en mogelijkheden bij mens en organisatie’ hebben we zelf onze bronnen van inspiratie weer volop aangeboord. We zijn gevuld met warme ontmoetingen, nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Dat zal ook terugkomen in ons dagelijkse werk en trajecten die we met onze klanten doen.

 Meerkat Meetings 15 september
Op dinsdag 15 september (13.30-18.00) willen wij tijdens een Meerkat Meetings verslag doen van onze reis en de nieuwste inzichten en innovaties delen over het ‘waarderend veranderen’. We vieren hiermee ook ons 10 jarig bestaan samen met onze relaties. Je bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Praktische info

 • Datum: dinsdag 15 september 2015
 • Tijden: 13:30 uur ontvangst / 17.00 uur afsluiting met een aangeklede borrel / 18.00 uur einde
 • Locatie: Bèta gebouw, High Tech Campus 9, Eindhoven
 • Parkeren: garage P0, tegenover het Bèta gebouw
 • Kosten: Een vrijwillige donatie aan de stichting Capricorn (http://www.stichtingcapricorn.nl/)
 • Introducees: We stellen het zeer op prijs als u een gast meeneemt; een bevriende relatie die u een leuke inspirerende middag wilt bieden.

Wil jij je ook inschrijven? Mail dan je naam, email en telefoonnummer naar info@meerkat.eu.

2 Reacties

 1. Avatar
  Henk Vierhout Author augustus 27, 2015 (7:58 pm)

  Proficiat met het 10 jarig bestaan. Wat een prachtige ervaring zo’n bezoek aan Afrika met al die Meerkatten, heel wat af gekat. Zal zelf niet aanwezig zijn op genoemde datum maar wens jullie veel succes zowel zakelijk als privé.

  Met vriendelijke groet,
  Henk

  Reply to Henk Vierhout
 2. Avatar
  Katja van Driel Author augustus 31, 2015 (8:22 am)

  Beste meerkatters,

  Wat een mooi verslag en wat zijn wij als stichting Capricorn trots en blij met jullie support.
  Heel bijzonder dat jullie met eigen ogen hebben kunnen ervaren wat wij met onze stichting willen realiseren.

  Van harte gefeliciteerd met jullie 10-jarig jubileum en hopelijk hebben we snel een moment om samen te proosten.

  Hartelijke groet,
  Katja

  Reply to Katja van Driel

Laat een reactie achter

*Verplichte velden Vul de verplichte velden in

*

*